Dat groene stroom al vele jaren de duurste oplossing is van alle brandstoffen mag opvallend genoemd worden. Politici buitelen over elkaar heen met aankondigingen die uw factuur lager zullen maken. Het blijft echter geneuzel in de marge en de feiten spreken helaas voor zich.
Dat een groen energie alternatief iets duurder is, zouden mensen nog kunnen accepteren alleen is een prijs maal vier toch echt teveel van het goede. Of het nu aardgas of stookolie is:de overheid blijft fossiele brandstoffen massaal subsidiëren met alle gevolgen van dien.
Het waarom is niet ingewikkeld,…
Lees verderDat de industrie het al een paar jaar moeilijk heeft is een open deur intrappen. Sinds Corona is het alleen maar van kwaad naar erger geworden, met de oorlog in Oekraïne als voorlopig triest hoogtepunt.
De grote stijging van alle energiekosten gevolgd met een hoge inflatie plus steeds hogere loonkosten doet de industrie letterlijk op haar grondvesten daveren. Bepaalde productie draait al twee jaar op 70 percent van haar capaciteit en dat wilt zeggen dat men de bestaande installaties wel laat werken, maar nieuwe investeringen niet aan orde zijn.
Toch niet in Europa, er wordt…
Lees verderNu al een traditie? De hoogmis van de verduurzaming van onze samenleving viert zijn jaarlijkse hoogmis in het hol van de leeuw. Als het een doordachte strategie is van de organisatoren, alle respect, alleen ben ik nog niet overtuigd dat de locatie echt het resultaat is van een uitgekiende strategie.
Nu is er een oud spreekwoord dat zegt: “Hou je vrienden dichtbij, maar je vijand aan de borst.” De plaats speelt wellicht ook minder een rol dan het resultaat aan het einde van zo’n conferentie.
Het is natuurlijk toeval, gezien iedere keer een andere regio aan de beurt komt, maar…
Lees verderNiet iedere week zijn het hoogtij dagen in de duurzame energiesector, maar twee investeringen kregen toch de nodige aandacht, de ene positief en de andere negatief.
In Duitsland besliste de regering over de uitrol van een nationale snelweg voor waterstof van meer dan 9000 kilometer. De investering gaat zo’n 19.5 miljard Euro kosten en zal tegen 2032 operationeel zijn. Nu wordt er gebruik gemaakt van zo’n 60% van de bestaande pijpleidingen maar toch, een land van de omvang van Duitsland die dit klaar krijgt tegen 2032 chapeau.
Nu moet het natuurlijk nog wel gebeuren en nog niet…
Lees verderRecent was ik op uitnodiging van een kennisinstelling die een debat organiseerde over investeringen in het Ruhrgebied in Essen. Naast mijzelf waren in het panel ook de minister van klimaat, energie, innovatie van Noord Rijn Westfalen aanwezig, een liberaal parlementslid uit Berlijn en een professor van een kennisinstituut.
Wat opviel in de gepresenteerde statistieken is de enorme afname van investeringen in het Ruhrgebied. Onrustwekkend zeker, maar zeker geen losstaand feit. Onze industrie in Noord West Europa heeft het immers moeilijk en kreunt onder het gebrek aan competitiviteit…
Lees verderOok recent kwamen weer berichten binnen van windmolenparken die in de ijskast gaan of minstens “on hold” gezet worden.
Men kan stillaan toch wel spreken van een tendens die niet van voorbijgaande aard is en de overheden worstelen nog met de gevolgen en wat te doen. De fabrikant weigert nog offertes uit te brengen of kondigen zeer grote prijsverhogingen aan.
Het is niet alleen een Europees probleem, want ook in de Verenigde Staten gaan partijen die concessies gewonnen hebben opnieuw met de overheid in gesprek voor een hogere vergoeding.
In Nederland viel ook op dat als…
Lees verderTransport voor groene stroom wordt onbetaalbaar in vergelijking met buurlanden.
Vorige week kwam er een wat mij betreft een weinig verrassend rapport naar buiten dat, kort samengevat, nogmaals bevestigde dat Nederland zijn industrie niet écht een warm hart toedraagt.
Het research bureau Aurora heeft in opdracht van enkele grote bedrijven een studie uitgevoerd over de impact van de aangekondigde transporttarieven van de hoogspanningsnetbeheerder Tennet op de Nederlandse competitiviteit.
De door Tennet aangekondigde investeringen voor minstens 160 miljard…
Lees verderDat kernenergie in de Lage Landen aan een revival bezig is al reeds genoeg bekend. Nederland wilt immers twee tot vier grote nieuwe kerncentrales bouwen en België wilt maar liefst tot acht GW nieuwe capaciteit bouwen. Een groot deel daarvan zou van nieuwe grote en kleinere kerncentrales dienen te komen.
Deze ambitie is natuurlijk ingegeven dankzij Dhr. Poetin die in 2022 door zijn inval in Oekraïne het startschot gaf voor een enorme stijging van onze energiehuishouding. In 2022 gaf Europa zo’n slordige 1000 miljard Euro uit aan fossiele brandstoffen en dat deed alle alarmbellen…
Lees verderWarmtepompen niet rendabel door hoge prijs voor groene stroom
De Belgische regelgever CREG kwam na een studie tot de weinig verrassende conclusie dat het veel goedkoper is om fossiele brandstoffen te verbranden om je huis te verwarmen.
Niet alleen is de investering in een warmtepomp hoger dan in bijvoorbeeld een gasketel, maar vooral het verschil in de brandstof voor je verwarming is een groot probleem.
Nochtans is dit verschil al jaren geweten en al decennia een probleem. Kan iemand mij vertellen waarom bijvoorbeeld een…
Lees verderDe uitbouw van een fossielvrije energiehuishouding gaat het uiterste van ons allen vergen. Het pleidooi dat subsidie dient om fossiele elektriciteitscentrales ‘standby’ te houden is een mogelijke weg voorwaarts om ervoor te zorgen dat tijdens een transitiefase er steeds genoeg reservecapaciteit is voor momenten dat zon en wind en hun opslag niet voldoende voorradig zijn.
De volgende vraag die men zich wel moet stellen: hoelang gaan we dergelijke ondersteuning in stand houden? Want het woord transitie wordt te pas en te onpas gebruikt. Transitie staat vaak voor meer van hetzelfde en…
Lees verderIn 2020 richtte André VoltH2 op. Groene waterstof wordt een van de manieren om industrie en vrachtvervoer te verduurzamen. Met deze onderneming wil hij pionieren op het vlak van groene waterstof. Doel is ....
Reeds in 2007 startte André samen Jacques de voorbereiding voor de ontwikkeling van een bedrijf dat lokale ontwikkelaars ging helpen in het verwezelijken van hun duurzame energieprojecten in de Benelux ...
Naast mijn operationele activiteiten maak ik graag tijd voor studies die ik aan diverse overheden en bedrijven ter beschikking stel om zo meer inzicht of ideeen te geven in onze markten ....
Reeds in 2007 startte André samen Jacques de voorbereiding voor de ontwikkeling van een bedrijf dat lokale ontwikkelaars ging helpen in het verwezelijken van hun duurzame energieprojecten in de Benelux ...
In 2001/002 vroeg een zakenvriend in Maastricht mij om hem en zijn directie bij te staan om een strategie te bepalen hoe om te gaan met de liberalisering in de energiemarkt. André richtte daardoor eind 2001 WattP ...
Periode 1991-2002
In aanloop naar het jaar 1998 werkte André voornamelijk voor TeliaSonera en Proximus in hoofdzakelijk Frankrijk, Nederland en Rusland waar nieuwe mobiele en ...