Energie-Blog

André Jurres

Deze week is terecht veel gesproken over de komende fusie tussen Suez en Gaz de France. De verloofden hebben ook gesproken met onze ontslagnemende minister van energie Verwilgen over de overeenkomsten die ze hadden afgesloten in het verleden genaamd Pax Electrica.(deel 1 en 2) 
De minister bevestigde dat de maatregelen zullen leiden tot meer concurrentie wat toch enigszins dient bewezen te worden.  De 30% nucleaire capaciteit(lees output) die verkocht/geswapt dient te worden zou één van de breekijzers moeten worden.  
Hier wringt het spreekwoordelijke schoentje, Van de 30% waar sprake van is wordt blijkbaar al 15% aan SPE/Centrica gegeven.  Deze 15% zal naar mijn bescheiden mening vooral dienen om het bedrijf rendabeler te laten worden want SPE heeft de laatste jaren vooral rode cijfers laten zien.  
Daar SPE via Luminus zelf ook standaardleverancier is in de gebieden van de zuivere intercommunales kunnen zij deze extra capaciteit ook zeer goed gebruiken om zo hun behoeften te dekken, namelijk klantenverbruik versus eigen productie.
De kans dat zij zo nog capaciteit zullen overhebben om meer concurrentie te creëeren in de groothandelsmarkt is eerder marginaal te noemen. Het is juist daar dat echte concurrentie nodig is met aanbieders die naast de dominante marktpartij ook voldoende stroom(en gas) kunnen aanbieden zodat er een constante prijsdruk ontstaat.  
De tweede 15% nucleaire capaciteit zal waarschijnlijk geruild worden met een buitenlandse partij en naar ik lees en verneem bij voorkeur in een land waar de dominante marktpartij interesse in heeft.  Met andere woorden er wordt dus geen rekening gehouden met marktpartijen die al aanwezig zijn in België, deze komen vandaag vooral uit Nederland en daar is Suez al dominant aanwezig in productie, en zal men bijvoorbeeld kiezen voor een Duitse producent zoals Eon of RWE. 
Het schaakspel dient dus vooral de eigen belangen wat op zich zeer begrijpelijk is alleen niet echt bevordelijk voor echte marktwerking.
Een van de reacties kwam van Dhr. Etienne Schouppe die zegt dat er meer dan “drie” concurrenten nodig zijn, dit is volgens mij de enige juiste conclusie.
Een ander argument waar steeds mee gewerkt wordt is werkgelegenheid, een snaar waar politici altijd gevoelig aan zijn.  En hier is geweldig nieuws, volgens de dominante marktpartij komen er de volgende vijf jaar in de energiesector 20.000 banen bij, waarvan een deel ter vervanging van mensen die op pensioen gaan of vertrekken.  Dit betekent meer dan een verdubbeling van de ganse energiesector, alle concurrenten meegerekend.  Een mirakel, dit kan alleen maar betekenen dat we ons verbruik in België gaan verdubbelen, onze bevolking gaat exploderen, we gaan op veroveringstocht voor meer grondgebied, of we hebben het ei van Columbus gevonden.  Hopelijk neemt iemand de moeite om even te vragen waar deze werkgelegenheid van gaat komen. 
In heel dit vraagstuk zal het belangrijk zijn om een goede oplossing te vinden tussen goede marktwerking en dan één die rekening houdt met alle belangen, of ze nu komen van de groot industrie, de politiek, de energiemaatschappijen en/of de burger.
Eén ding merk ik zelf wel in mijn voorbereidingen om nieuwe investeringen op te starten in de Belgische energiemarkt, de laatste weken heb ik veel telefoontjes gehad van mensen uit onze markt die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging, een project om mee aan te bouwen.  Dit wijst ook op enige zenuwachtigheid in de markt als mensen uit zichzelf beginnen te bellen.  Zodra ik meer nieuws heb zal ik de behoeften om samen te gaan bouwen aan een nieuw energiebedrijf ook op deze blog zetten en ook wat detail geven hoe het team er gaat uitzien.  Het spreekt vanzelf dat de meeste bedrijven die ik al heb mogen uitbouwen niet alleen door mijzelf zijn gebouwd maar vooral dankzij en met een team van specialisten.  Ik kijk er in ieder geval naar uit.  Het is sowieso ook leuk dat mensen aan je denken om een nieuw project te gaan bouwen, het geeft een project ook een vliegende start en een extra dynamiek.  Mij geeft het in ieder geval de kracht om dergelijke projecten uit de grond te stampen.