De abrupte afbouw van subsidies voor zonnepanelen in Vlaanderen (en ook in een aantal andere landen) heeft voor een lawine aan faillissementen gezorgd bij de installateurs en zelfs de panelen fabrikanten. Het is te hopen dat de meeste eigenaars beseffen dat ook een PV installatie enig onderhoud nodig heeft.
De panelen een maal per jaar wassen is zeker geen luxe en laat je het best over aan professionele bedrijven als je niet helemaal zeker bent wat mag en niet mag. Kijk ook geregeld eens van dichtbij naar de panelen om te kijken of er geen vervuiling is, zeker als je bij industrie of drukke wegen woont, zullen de panelen meer kans maken om sneller vuil te worden.
Als je de panelen schoonmaakt doe dat dan idealiter in het voorjaar als het weer de winter achter zich heeft gelaten (maart meestal). Ook kun je zelf op de productiecijfers vergelijken en zien of de productie constant is op piekmomenten (wanneer de zon schijnt). De degeneratie van dergelijke installaties zou zeker niet meer dan een 0,5% per jaar mogen zijn.
Daarnaast zijn het vooral de omvormers die over een periode van twintig jaar het meeste kans maken om defecten te gaan vertonen. Controleer ieder jaar even of de fabrikant van uw omvormers nog bestaat en neem desgewenst contact op om uw garantietermijn te verlengen (meestal standaard maar vijf jaar).
Het klinkt wellicht wat technisch, maar als u weet dat wellicht 80% van de vroegere installateurs het waarschijnlijk niet zullen overleven, u beter maar nadenkt over uw investering (die toch twintig jaar minstens loopt en eigenlijk zou de installatie daarna ook nog moeten werken).
Neem aan dat ze op het kabinet van de bevoegde minister Van den Bossche niet helemaal hebben kunnen schatten dat 80% van de leveranciers zouden failliet gaan en zo'n 220.000 gezinnen hierdoor in de problemen kunnen komen. Aan de andere kant zullen de overblijvers als ze slim zijn alle gezinnen gaan contacteren om een onderhoudscontract aan te bieden. Alleen moet u toch even stilstaan bij het rendement dat dan overblijft gezien u nog met een andere kost te maken heeft die niet verwacht was, namelijk het injectietarief (dat juridisch nog wordt aangevochten gezien zijn retroactief karakter en zijn niet bewezen meerkost).
Hebt u ook het gevoel dat we nog steeds in de komkommertijd zitten? Blij dat we bijna september zijn want de media brengen toch wel heel veel hetzelfde nieuws over overheidsbenoemingen die niet ingevuld geraken en het loon van overheidsmanagers, wat een soap. België op zijn smalst zullen we maar zeggen. Veel belangrijker, maar opgenomen als achternieuws is dat we deze week als mensheid de planeet weer aan het plunderen zijn. D-day is het al sinds de jaren zeventig blijkbaar, maar geen regering die er wakker van ligt.
Dat we weer twee dagen sneller aan onze limiet zitten (hiermee wil men zeggen wat de aarde kan produceren/compenseren om zijn voorraden op peil te houden) bewijst ook dat ondanks de klimaatconferenties (en Kyoto) de wereld nog steeds niet beseft dat het vijf voor twaalf is. Het goede nieuws zal pas gaan komen als we vlak voor de afgrond staan (bijvoorbeeld als onze olie op is) en oplossingen noodzakelijk zijn.