Energie-Blog

André Jurres

Vorige week vrijdag zijn we met z'n allen nog eens op te feiten gedrukt dat vrede geen verworven recht is maar iets waar je voor moet blijven vechten. De brute, goed georganiseerde aanslag in Parijs raakt ons allemaal aan onze kwetsbare kant. Dat de media er bovenop springen, is logisch maar wat mij wel opvalt, is de eenzijdigheid van de communicatie.

Natuurlijk zijn de daden barbaars, alleen weet ik niet of je gradaties moet aanbrengen in vormen van geweld. Is het bombarderen met drones of geleide raketten minder barbaars? Of de bombardementen van Israël op de Gazastrook? Het is niet omdat onze manier van slachtoffers maken schoner lijkt, omdat we met precisie een mechanisch instrument gebruiken via een videoscherm, dat de gevolgen minder erg zijn.

Wat had men verwacht? Aktie brengt vaak reactie en we bombarderen al maanden IS doelstellingen. Ik neem aan dat dit enige wraakgevoelens met zich mee kan brengen. Daarmee wil ik zeker niet gezegd hebben dat dit soort organisaties niet tot op het bot moeten verwijderd worden, alleen is er altijd een prijs voor te betalen en dat hebben we vrijdag weer moeten zien. Persoonlijk hoop ik dat ook dit drama, samen met dezelfde aanslagen in Beiroet, Bagdad en andere plaatsen, iets goed mag teweeg brengen zodat deze offers niet voor niets zijn geweest.

Terugkomend op onze sector en België denk ik dat het meest opvallende nieuws was van de officieuze aankondiging dat de twee grootste kerncentrales (met de zogenaamde scheurtjes) waarschijnlijk binnenkort terug in dienst worden genomen. Opvallend dat het niet de officiële instantie FANC is die dit nieuws naar buiten brengt maar een zogenaamd lek. Of dit toeval is durf ik bijna uit te sluiten en het tast de autoriteit van de FANC toch wel ernstig aan.

Het nieuws op zich is echter helemaal geen verrassing en stond voor mij allang vast gezien het belang dat ermee gemoeid is. Lastiger wordt het nu om te motiveren om Doel 1 en 2 tien jaar langer open te houden want deze zijn niet meer nodig. Ben benieuwd hoe men zich hieruit gaat redden zonder gezichtsverlies. De eigenaar van al deze centrales Electrabel/Engie zal zich ongetwijfeld in de handen wrijven want ze hoeven niet per se hoge vergoedingen te slikken en kunnen zo dreigen dat wat hun betreft de centrales dicht kunnen blijven.

We zagen ook al direct het effect op de stroombeurs die met 7 tot 8% zakte (meer dan drie euro van 43 euro naar 40 euro). Mocht deze tendens zich verder doorzetten, dan gaan we nog veel sluitende centrales krijgen. Er is, zoals al meer gezegd, zelfs voor goedkope gascentrales (hiermee bedoel ik de investering) geen toekomst meer onder de 60 euro en daar zitten we nu al 50% onder. De miljarden afschrijvingen bij Eon bewijzen dit en ook Electrabel/Engie heeft al aangekondigd nog meer te gaan afschrijven.

Ook op de duurzame sector heeft dit in België/Vlaanderen een zware impact en dan vooral op deze bronnen zoals biomassa/biogas die volcontinu draaien en hiervoor ook grondstoffen nodig hebben. Anders dan in Nederland of Duitsland bepaalt vooral de elektriciteitsprijs op de stroombeurs of projecten levensvatbaar zijn en winst kunnen maken en dat is nu niet meer het geval.

Ben benieuwd wanneer en/of Minister Turtelboom maatregelen gaat nemen om de prijs te stutten zodat niet alleen bestaande productie blijft bestaan maar ook nieuwe projecten nog mogelijk zijn. De mededeling vanuit ook dit kabinet dat duurzame energie steeds goedkoper wordt klopt niet met de realiteit, gezien elektriciteit apart verkocht wordt en de subsidie zelf alleen de fundering is.

Wetende dat de marges sowieso al flinterdun(lees negatief voor nieuwe productie) zijn gezien we al 50% onder de waterlijn zitten, gaan we de komende 24 maanden nog een behoorlijk aantal sluitingen kunnen verwachten. Hopelijk wacht men niet af totdat dit gebeurt gezien wij in België wat productie betreft zeker geen overschotten hebben aan recente projecten. Oude centrales genoeg die men steeds langer openhoudt (Doel 1 en 2) en die aan een lagere marginale kost kunnen werken gezien ze al afgeschreven zijn en zo grijpt de overheid dus in in de vrije marktwerking en verstoort ze het al broze evenwicht.